Kui oled nautinud oma aega Austraalias ning kutsud seda juba teiseks koduks, siis on palju erinevaid võimalusi, kuidas jääda Austraaliasse pikemalt. Järgnevalt toome mõned näited.

Skilled Independent Visa (sub Class 189)

Kui tahad saada Austraalia kodanikuks, siis skilled viisa võib olla sulle, kui omad erilisi oskusi, mis vastavad viisa nõuetele.

See viisa on mõeldud inimestele, kelle oskustest on Austraalias puudus. Viisa taotlemise protsess on küll natukene pikk ja keeruline, kuid seda väärt. Viisa saamiseks nõutakse sinult sinu oskuste tõestamist ning kogemust. Üldiselt nõutakse erialast haridust ning varasemat töökogemust. Lisaks pead olema alla 45 aastane ning saama kokku nõutud punktid (selle sees on haridus, kogemus, vanus jms). Kui inglise keel ei ole sinu emakeel, siis pead tegema veel IELTSi testi.

austraaliareisikindlustus

Viisa saamine võib võtta kuni 12 kuud, kuid positiivse vastuse puhul võid sa koheselt emigreeruda ning lisaks võtta kaasa oma elukaaslane ning lapsed. Oskustööliste nimekiri muutub pidevalt, kui sinu eriala hetkel ei ole, siis kontrolli seda aegajalt uuesti. Näiteks saavad selle viisa lihtsasti erinevad insenerid ning meditsiini valdkonna töötajad.

Tutvu lähemalt: https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/189-/Skilled-Independent-visa-(subclass-189)-document-checklist

Tööandja sponsorviisa

Üks populaarsemaid  viisasid backerite seas jäämaks pikemalt Austraaliasse. Viisa eeldab, et sa töötad teatud oskusega erialal ning et sinu tööandja on valmis hakkama sinu viisa sponsoriks. Sponsorviisaga kaasneb tööleping, millega tööandja  peab iganädalaselt maksma sulle kindla summa, olenemata töötatud tundide arvust. Lihtsustatuna esitab tööandja sinu kohta avalduse ning tõestab sinu oskusi ja vajadust. Lisaks pead vastama tervise nõuetele ning oskama heal tasemel inglise keelt. Kui sul on kindel soov leida sponsorit, siis on soovitatav alustada juba varakult ning mitte jätma otsinguid viimasele minutile. Näidet sponsorluse saamisest võib lugeda ka Jake blogist http://kotidselga.blogspot.com.au/2015/08/austraalia-sponsorlus-check.html

Kui sinu tööandja ei saa ise mingil põhjusel olla sponsoriks, siis on võimalus kasutada ka agentuure, kes seda tööandja eest teevad. Teoorias oleksid siis sponsoreeritud agentuuri poolt ning palgatud alltöövõtjaks oma tööandja juurde. Palka maksaks sulle sellisel juhul agentuur.

Loe rohkem: https://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/186-

Alusta ettevõtlusega

Kui oled järgmine Richard Branson ning sul on miljoni dollari idee (päris miljon ei pea olema), siis üks võimalusi on alustada oma ettevõtlusega ning see võib anda sulle võimaluse jääda Austraaliasse. Nagu iga riik on ka Austraalia huvitatud välisinvesteeringutest ning edukatest äridest. Sellise variandi puhul on tegemist kahe sammulise protsessiga, esimesel etapil antakse sulle teatud aeg äri sisseseadmiseks ajutise tööloaga ning peale seda (tavaliselt 4 aastat), kui toodad piisavalt käivet või oled loonud piisavalt töökohti, võid saada kodakondsuse. Miinuseks on see, et viisa saamine on suhteliselt keeruline, õige viisa tüübi leidmiseks tuleks eelnevalt kindlasti viisa agendiga suhelda.

Screen Shot 2015-08-25 at 11.49.24

Kooselu või abielu :)

Kui oled leidnud oma armastuse austraalase näol, siis on võimalik, et saad taodelda partnerviisat. Selleks tuleb oma suhet/abielu tõestada. Haarata endale esimene austraalane pole kõige parem idee, sest tavaliselt peaksite te koos olema olnud vähemalt 12 kuud ning teid peaks siduma asjad nagu pangakonto, arved, pildid koos, lennupiletid, puhkusereisid jms.

Kui tegemist on reaalse suhtega ning olete koos olnud vähemalt 12 kuud, siis see on üks lihtsamaid viise viisa saamiseks. Esialgu antakse sulle 2 aastane ajutine elamisluba ning peale 2 aastat, kui olete veel koos on võimalik taotleda pidevat elamisluba. Kuna selle kohta tuleb meile tihti päringuid, kirjutame sellest eraldi põhjalikuma postituse.

Screen Shot 2015-08-25 at 11.48.13

Tudengiviisa

Kui soovid Austraalias õppida, siis see võib olla õige viisa sinule. Seda võimalust kasutavad paljud eestlased, et Austraalisse pikemalt jääda. Osasid koole kutsustakse isegi viisa koolideks, kuna neil on lihtsad õppekavad, kohal pead käima ainult korra nädalas ning ka hind on võrreldes tõsiste koolidega soodne. Tudengiviisa lubab sul ühtlasi ka 20 tundi nädalas tööd teha, kuid reaalsuses sõlmitakse tööandjaga tihti erinevaid kokkuleppeid. Viisat ei saa niisama taodelda, vaid tuleb eelnevalt reaalselt kooli sisse astuda ning ühtlasi ka semestri tasu maksta. Lisaks tuleks meeles pidada, et ka koolis tuleb reaalselt käia, sest migratsiooniamet võib alati uksele koputada. Peale kooli lõpetamist on aga Austraalias lihtsam endale püsivat sponsorit leida, kuna omad Austraalia haridust ning ühtlasi oled ka pikemalt sellel maal juba elanud.austraaliareisikindlustus

Uuri targematelt

Kui sinu plaan Austraaliasse jääda on tõsine, siis alusta planeerimist juba varakult. Uuri ja küsi targematelt, sa pole kindlasti esimene ega viimane, kellel selline plaan on. Paljud eestlased on juba aastaid Austraalias elanud ning samasugused protsessid läbi käinud ning oskavad täpsemalt nõu anda. Jäta Working Holiday viisa ajal endale piisavalt aega, et otsida võimalikke tööandjaid või suhelda kogemustega inimestega. Süsteem võib alguses keeruline tunduda, kuid mida rohkem uurid seda rohkem hakkad ka aru saama, kuidas enda eesmärk ellu viia.

Viimase asjana, kui su viisa lõppeb, ära jää ebaseaduslikult Austraaliasse, sest sellisel juhul satud halba listi ning sead enda edasised võimalused ohu alla, sobivat viisat saad ka Austraaliast väljaspool taodelda. Ühtlasi ära karda kasutada viisadega tegelevaid agente, neil on suurem kogemus.

NB! Viisade tingimused ning info muutub pidevalt, seega meie ei vastuta info korrektsuse eest. Postitus on pigem informatiivne ning soovitame alati esimese asjana lugeda Austraalia Migratsiooniameti lehte (Department of Immigration).

Edu!

Liitu uudiskirjaga!

Soovin parimaid uudiseid Austraalia töökohtade, lennupiletite, elamise jpm kohta.

Headline

Kommentaarid

kommentaari